El cervell humà és un òrgan complex, enigmàtic i quasi perfecte format per bilions de neurones connectades entre elles que es traspassen informació de manera continua i faciliten la interacció entre les diferents àrees que formen la seva estructura.
És l’òrgan que controla totes i cadascunes de les funcions del nostre cos, recull l’informació que ens envolta, emmagatzema l’intel·ligència, la capacitat per prendre decisions i genera idees, emocions i sentiments de manera que cada persona resulta única i irrepetible.
El cervell humà és una màquina exacta que requereix una atenció exhaustiva per mantenir-se sa al llarg dels anys.
Practicar hàbits de vida saludable i entrenar les capacitats cognitives té un efecte molt positiu per a la salut del cervell. Treballar per preservar la reserva cognitiva ajudarà a prevenir la pèrdua d’aquestes capacitats, mantenir l’autonomia i retardar l’aparició del Deteriorament Cognitiu Lleu com antesala d’una demència.
Quines activitats qüotidianes poden contribuir a preservar la reserva cognitiva?
Moltes són les eines que poden facilitar aquesta tasca i que, en nombroses ocasions, estan integrades de manera natural en les rutines de la vida diària. Conciliar rutina i nous aprenentatges és un dels millors entrenaments pel cervell.
- Exercicis diaris d’entrenament cognitiu: sopa de lletres, mots encreuats, Sudoku, jocs de taula (cartes, domino, parxís, escacs, puzles,…), lectura. Afavoreix aquest entrenament: treballar la llista de la compra, pensar en la distribució dels passadissos del supermercat on es farà la compra, pensar on guardem les coses en les diferents estàncies de la casa i confeccionar llistat per comprovar si recordem on estan guardades.
- Exercicis diaris per activar diferents àrees del cervell i afavorir noves connexions neuronals: realitzar circuit rutinaris integrats en la nostra activitat diària amb els ulls tancats de forma que obligarem al cervell a “veure” mentalment tot el procés (banyar-se amb els ulls tancats, agafar i preparar la roba de l’armari al matí, intentar parar taula,…), modificar els itineraris en els nostres desplaçaments habituals (per anar a treballar, a comprar, a estudiar,…) aportarà nous estímuls al cervell.
- Gaudir de noves activitats (cinema, teatre, escoltar música). Activitats com musicoteràpia, risoteràpia, ioga, art-teràpia,... contribueixen de manera eficient a disminuir l’ estrès, millorar l’estat d’ànim i la qualitat del son, factors tots favorables en el manteniment de les capacitats cognitives.
- Afavorir i potenciar les relacions socials per evitar i l’aillament, viure connectat amb l’entorn i mantenir-se informat sobre l’actualitat que ens envolta.
- Acceptar nou reptes intel·lectuals: aprendre a tocar un instrument, un nou idioma.
- Els desplaçaments d’estiu, coincidints amb les vacances, ja sigui a platja o muntanya, aporten beneficis a la nostra salut, milloren l’ànim i disminuixen l’estrès.
Totes aquestes pràctiques contribuiran a augmentar els nivells de serotonina, coneguda també com l’hormona de la felicitat que augmenta la sensació de benestar, relaxació, satisfacció, concentració i autoestima.
Doctora Carme Pous
Presidenta d’Associació Ajudam Predegent