La música forma part de les nostres vides, ens acompanya des de la infantesa fins a la maduresa, fent-se present, d’una manera o altra, en el dia a dia de cada persona amb una empremta única. Utilitzem la música per cantar i ballar quan estem alegres i quan estem tristos, sols o acompanyats…
La música esdevé una eina extraordinària per evocar records, modular les nostres emocions i proporcionar benestar.
Molts són els estudis que mostren els efectes positius que la música provoca en el cervell, com canvia l’activitat cerebral associada a les emocions i l’impacte favorable que genera en les funcions cognitives. La capacitat d’activar de manera simultània àrees diferents del cervell, augmenta els beneficis que la música pot aportar quan és incorporada en les teràpies.
Des dels seus inicis, utilitzar la música com a finalitat terapèutica, ha estat una de les eines cabdals per afavorir espais de relació, fomentant la comunicació, l’aprenentatge, l’autoestima i la cohesió dels participants dels programes de neuroreabilitació d’ Ajudam, dintre d’un entorn amable i lúdic.
Cada sessió de musicoteràpia és única i diferent.
A Sentir i Escoltar, treballem grupalment, amb instruments musicals, amb el cos, amb la veu, amb la respiració, amb la pintura, a través de la improvisació i creativitat, amb aquelles cançons i melodies significatives que formen part de la història de vida de les persones, així com músiques personalitzades i adequades a cada grup que ens permeten l’acció i la participació, la relaxació i, des d’un punt de vista preventiu i terapèutic alleugerir els nivells d’ansietat i estrès.
Una activitat aparentment tan senzilla com cantar, ballar o, fins i tot tocar un nou instrument ens permet modular la veu, treballar la consciència semàntica, activar la memòria, millorar la motricitat i, tot això, mentre gaudim del moment, amb els nostres companys i companyes. Aquest clima estimulant i afectiu contribueix a reduir les situacions d’angoixa i millorar la qualitat de vida. En aquest sentit, la incorporació del cuidador a les sessions serveix per crear vincles d’unió en una ambient relaxat i de confort.
Marta Casellas, musicoterapeuta.